Despre…
Pescuitul este o arta, este ceva frumos si relaxant cu multe peripetii.Daca stai langa un pescar, va avea tot timpul sa iti povesteasca o aventura.si, pana la urma, te va incita sa mergi macar o data la pescuit. Dar nu este asa usor sa pescuiesti si nu oricine are placere si rabdare de fier . N-am auzit inca de cineva care sa se apuce de pescuit, asa, singurel… Intâi a vazut pescari la margine de apa, a stat in expectativa si daca a vazut o “captura”, a cerut lamuriri sau, cel mai probabil, un amic pescar l-a luat o data la balta, i-a pus o undita in mâna si… TROSC! Un pestisor! Ce pestisor?! Un monstru!!! Dar, cel agatat a fost… viitorul pescar! Banuiesc, daca citesti, aceste rânduri, ca esti cam acolo, cititorule. Vrei sa te apuci SERIOS de pescuit. Sa investesti, timp, bani, pricepere…si sa castigi o viata frumoasa, in mijlocul naturii in orice anotimp, relaxata si presarata cu ‘evenimente’.
De unde sa incepi?
Daca nu ai un prieten, un coleg sau o ruda care sa te indrume, ar trebui sa te informezi singur ce unelte de pescuit sa iti achizitionezi. Orinde te-ai duce, pe râu, pe balta sau la mare, orice peste ai tinti, “unealta universala” este UNDITA. Pe langa undita, ai nevoie de carlige, fir, plumbi plute cat mai usoare si mai colorate, si bineinteles, momeala. Momeala cea mai folosita este viermusul; se mai folosesc cocoloase de pâine, cubulete minuscule de mamaliga, larve de chironomidae, râme mici, bobite de cânepa fiarta etc. in functie de pestele urmarit . Sfatul este sa iti iei unelte bune, altfel vei cheltui mai multi bani.
Te-ai informat, ai investit, acum – spor la treaba!, aventura acum incepe.
Ce trebuie sa iei cu tine la pescuit?
Cel mai bine este sa ai o geanta care sa mearga singura. Dar cum asa ceva inca nu s-a inventat, un rucsac e numai bun, se poarta comod si ai mâinile libere. Libere sa care undita si altele, care nu incap in rucsac! Ce trebuie sa avem in rucsac? Permis de pescuit sau bani suficienti pentru plata, la baltile particulare scaunel pliant, termos cu cafea sau ceai, apa, ceva de-ale gurii – tigari (bricheta), o rola de “guta” in caz ca se rupe linia, o pluta-doua, de rezerva, plumbisori pentru echilibrat pluta, un clestisor de unghii (pentru taiat monofilamentul) sau foarfeca, briceag, un “vas” in care se prepara nada, o punga pentru gunoi (mai mare, s-ar putea sa ai nevoie sa strângi si gunoiul altora, nu numai al tau…) hârtie igienica, plasturi pentru rani diverse, e bun si un algocalmin, o aspirina, ceva alifie contra arsurilor solare, strugurel pentru buze (ultimul e bun si iarna!) alifie contra insectelor, o punga pentru “capturi” o pelerina de ploaie, poate si un pulover, manusi etc
Ce trebuie sa avem lânga rucsac?
Undita cu liniile pregatite (astea pot fi in rucsac) nada, momeala, palaria (de soare sau de ploaie), ochelari de soare, incaltari solide, eventual impermeabile, un juvelnic pentru a pastra pestele viu pâna la plecare sau pâna la cântarire-fotografiere si eliberare, un minciog (pentru optimisti!) un suport pentru undita.
Ce NU trebuie sa avem la noi?
Casetofon sau alte dispozitive de enervat pescarii si pestii, mai mult de 100 ml de “tarie”, mai mult de 500 ml bere sau vin .
Câteva sfaturi.
Inainte de a te aseza pe marginea apei, gândeste-te daca mai poti pleca, ai grija, in caz de ploaie, sa mai poti scoate masina din locul in care ai lasat-o; daca ai dubii, incearca drumul intâi cu piciorul; iarba umeda te poate trimite direct in apa! incearca sa fii cât mai “comod” – bagaje usoare, nu umflate!, scaun confortabil, alimentele si bauturile preferate; haine largi, bune in caz de intemperii, nu foarte batatoare la ochi. nu sta in bataia soarelui fara protectia minima necesara: ochelari de soare, crema-ecran, camasa (nu ignorati arsurile “minore” de pe antebrate, ceafa, omoplati care apar cand purtati un maieu!) Soarele ESTE periculos la orele de maxima expunere.). iarna, nu te avânta pe gheata daca nu esti sigur ca va rezista; in nici un caz, nu te duce singur! Daca tot aveti dubii, renuntati! N-ati venit la balta sa “muriti cu el de gât!”
Ceaiul fierbinte incalzeste, nu consumul excesiv de alcool – acesta din urma, de fapt, vlaguieste organismul. Daca nu esti bine imbracat si ti-e frig, mai bine te duci acasa! in barca, respecta regulile de mai sus, privitoare la vreme. in plus: stai jos, nu face miscari bruste, asculta de conducatorul barcii, fii cu ochii in patru pâna la 16!, ai grija sa nu incurci pe altii.., poarta o vesta de salvare, chiar daca pare incomoda si… penibila. Are rolul – asa cum ii spune si numele – sa iti salveze viata!
De aici incolo, devenim “specialisti!”
Lasă un răspuns